Płyty gumowe

Guma to elastomer złożony z alifatycznych łańcuchów polimerowych, które zostały usieciowane w procesie wulkanizacji. W branży terminem „guma” często obejmuje się w uproszczeniu wszystkie rodzaje stałych elastomerów. Głównym surowcem stosowanym przy produkcji płyt gumowych jest kauczuk. Płyty w zależności od zastosowanego kauczuku (naturalny lub syntetyczny), przyjmują specjalne właściwości. Znajdują one szerokie zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki: w przemyśle maszynowym, spożywczym, wydobywczym, petrochemicznym i rolnictwie. Głównie stosuje się je do wyrobu wszelkiego rodzaju uszczelnień, podkładek, mat antypoślizgowych i izolatorów Ze względu na wprowadzone modyfikacje, wulkanizowane płyty gumowe dzielimy na kilka grup, a każda z nich posiada inne właściwości. Płyty gumowe są w kolorze czarnym, wyjątkiem są płyty przeznaczone do kontaktu z żywnością, które mają beżowo-popielatą barwę. Produkt może być wzmocniony poprzez 1 lub 2 przekładki tkaninowe. Przekładki te wzmacniają odporność mechaniczną. W zależności od upodobań, powierzchnia płyt może być gładka lub z odciskiem tkaniny. Szeroki zakres grubości, wzmocnień i długości sprawia, że każda płyta gumowa może być odpowiednio dopasowana.

Płyty gumowe właściwości:

SBR – ogólnego przeznaczenia, bardzo odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, mały współczynnik odkształcenia po ścisku. Temperatura pracy od -30 do 70℃.

NBR –  olejoodporne, doskonała odporność na oleje i starzenie cieplne, temperatura pracy od -30 do 70℃.

EPDM – termoodporne, duża odporność na starzenie cieplne, warunki atmosferyczne, dobra odporności na ozon i kwasy nieorganiczne, do zastosowań zewnętrznych, temperatura pracy od -40 do 100°C.

NR/BR – trudnopalne, temperatura pracy od -30 do 70℃.

NR L – do kontaktu z żywnością, posiadają atest PZH, stosowane w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, mięsnym, drobiarskim, rybnym oraz owocowo-warzywnym i wytwórniach octu i musztardy, temperatura pracy od -30 do 70℃.

 

Dodaj komentarz